Ludieke actie Zwolse Halve Marathon. Loop mee voor voor meer openbare, toegankelijke toiletten.

Normal 6a8be6f7518ccdc9cfb86344933388027f48fe06
17-04-2019 | 14:58

De Zwolse Halve Marathon is een hardloop festijn voor iedereen. Dat benadrukt de organisatie Scania van de Zwolse Halve Marathon. Om de marathon voor iedereen toegankelijk te maken, komt er om de 500 meter een toilet (Dixi). Zo kunnen alle lopers snel gebruik maken van een sanitaire stop en kunnen ook mensen met buik- en blaasproblemen makkelijker meedoen.

Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting: “Geweldig dat de organisatie het verzoek heeft ingewilligd om elke 500 meter een openbaar toilet neer te zetten. Hiermee zijn alle hardlopers verzekerd van een toilet onderweg. Ook lopers met buikklachten of die om een andere reden vaker dan gemiddeld naar het toilet moeten. Tegelijkertijd wordt met deze ludieke actie aandacht gevraagd voor het schrijnend tekort aan openbare, toegankelijke toiletten en onze wens om elke 500 meter een (semi-)openbaar, toegankelijk toilet te hebben in drukke stadscentra. Geweldig toch!” 

Loop zelf mee voor meer openbare, toegankelijke toiletten
Kom zaterdag 15 juni in actie tijdens de Zwolse Halve Marathon; het gezelligste hardloopfestival van Nederland. In totaal lopen er tijdens het evenement 10.000 atleten in het avondzonnetje door de historische binnenstad van Zwolle. De Maag Lever Darm Stichting brengt teams aan de start op beide afstanden; de 4 Engelse Mijlen (6,4 kilometer) en de Zwolse Halve Marathon. 

Beide teams lopen om geld op te halen voor de toiletalliantie, welke zich inzet voor meer openbare, toegankelijke toiletten in Nederland. Door jouw deelname aan de marathon te laten sponsoren, help je mee het grote doel van de toiletalliantie te bereiken: in 2023 in elke gemeente voldoende openbare, toegankelijke toiletten, zodat iedereen onbezorgd op pad kan.

Wat een mooie uitdaging! Ren jij met ons mee? Er zijn voor beide onderdelen nog startbewijzen beschikbaar. Ook als je al een startbewijs hebt, ben je van harte welkom bij ons team aan te sluiten. 

Zwolse Halve marathon (21,1 km)
-> Meer info en inschrijven

Zwolse 4 Engelse Mijlen (6,4 km)
-> Meer info en inschrijven


De toiletaliantie
De Maag Lever Darm Stichting zet zich samen met twaalf alliantiepartners in voor meer openbare, toegankelijke toiletten in Nederland. Eén op de vier buikpatiënten blijft regelmatig thuis uit angst onderweg geen toilet te kunnen vinden. Onder andere de ouderenbonden KBO-PCOB en KBO-Brabant, vrouwennetwerk NVVH, reizigersorganisatie Rover en organisaties als Ieder(in), De Zonnebloem en KansPlus, voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking herkennen dezelfde problematiek bij hun achterban en hebben zich aangesloten bij dit initiatief. Het doel is om in 2023 in elke gemeente voldoende toiletten te hebben, zodat iedereen onbezorgd op pad kan.